Michel Mees

Lady Aïda, Eindhoven, 16 oktober 2004

Op maandagavond 27 september 2021 was ik bij een betoverend concert van Chantal Acda in ‘t Paard. Op haar rode Epiphone gitaar prijkte prominent een Effenaarsticker. Voor het slapengaan checkte ik gewoontegetrouw kort het laatste nieuws op mijn telefoon. De avond die zo-even niet stuk kon, bleek breekbaarder dan ik dacht: Lady Aïda is overleden op 63-jarige leeftijd.

Lady Aïda is een icoon. Reeds in 1993 had ze haar eigen clubavond in de Effenaar, waar ze tal van techno- grootheden liet draaien zoals Jeff Mills en Robert Hood. Aïda Spaninks, die met recht de Grand Dame van de Nederlandse techno-scene genoemd mag worden, was een vrouw met een enorme passie voor muziek en bovenal een buitengewoon lief en warm mens.

In 2004 fotografeerde ik haar op Strijp-S in haar geliefde Eindhoven, het Detroit van Nederland. Mijn vriendin vergezelde mij die dag en het voelde alsof we een geliefde tante bezochten. We kregen koekjes bij de thee, maakten een wandeling door Eindhoven terwijl we genoten van de spraakwaterval van Aïda en namen tenslotte afscheid van haar met een warme knuffel.

Michel Mees